27 Kasım 2008

Ekran Başın - 3


Geçen blogspot Türkiye'de yasaklandığında adını kullanarak konuya atıf yaptığım bir Türk filmi vardı; Karanlıkta Uyananlar.
Yönetmenliğini Ertem Göreç'in yaptığı 1964 yapımı filmde Ayla ve Beklan Algan, Fikret Hakan, Kenan Pars oynuyorlar. Sevdiğim filmlerden biridir Karanlıkta Uyananlar... Eskiden çok sıkı dost olan iki arkadaşın (biri işci diğeri ise patron olduğunda) arası açılır. Aklı bir karış havada olan yeni patron (F.Hakan) olayların akışı sonucu işcilerinin yanında olmayı seçer. Toplumsal bir meseleye işaret eden ve filmde bir de hoş bir aşk hikayesi var... Tavsiye ederim.

TRT 1, 29 Kasım Cumartesi, 06:00


Yeşilçam'ın dini motifli filmlerinden hoşlananlar için 1965 yapımı Veysel Karani isimli film bir seçenek. Yönetmenliğini Hüseyin Peyda'nın yaptığı filmin başrolunde Türk sinemasının en masum, en temiz yüzlü yıldızlarından Yusuf Sezgin var :)

TRT 1, 30 Kasım Pazar, 06:20

9 Kasım 2008

Türkân Şoray Beyaz Perdede Kostümler Sergisi'nden

Geçtiğimiz Cuma akşamı CRR'de açılışı yapılan sergiden notlar :)
Kıskanmayın :P

CRR'ye vardığımızda Sultan açılış konuşmasının sonuna gelmişti nerdeyse. Bu kare oradan. Konuşmasını kollarını iki yana açarak "Teşekkürler Sinema" diyerek bitirdi.


Ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş kendisine İstanbul'dan bahseden kalınca bir kitap hediye etti ki içinde ona ayrılmış özel bir bölüm vardı. Sultanım ona da teşekkür etti. Sonra sergiyi başkan eşliğinde gezmeye başladılar. Ben de onu uzaktan uzağa incelemeye.



Kahverengi , yakasında taşlar işli olan tek parça bol bir elbise giymişti. Kuzgun siyahı saçlarını ortadan ayırmış şekilde bir topuz yaptırmış. Sallantılı kocaman küpeler de süsü. Yanına sokulup iki çift laf söylemek derdi ile ha bire yanında dolandım ama ne mümkün. Zaten sürekli ona bişeyler söyleyenler var. Boyumuz nerdeyse eşitmiş Sultanımla. Üstelik bana çok minyon geldi. Mini mini bir hanımmış Sultan yahu :) Ona hayranlığını belirtenlere sürekli gülümseyerek, mahcup bir edayla mukabele etti: Ben işimi çok severek yaptığım için böyle dedi.




(Sergi için bastırılan rehber kitapçığı imzalatmaya çalışırken)

Ben ardında, benim ardımda da fotoğraf çekmeye çabalayan arkadaşım Havva :) Baktık olacak gibi değil, kostümleri incelemeye başladık. Kendimi sınadım orada. Şu kıyafet şu filmden dedim hepsini bildim. Siyah beyaz dönemden kalma olanları çıkarmakta zorluk çektim. Misal Vesikalı Yarim filminde giydiği sabahlığı tanıyamadım. Pazenden, siyah üzerine yeşil sarı motifleri olan bir giysiymiş.

Kostümlerin bir çoğunda hangi yılın hangi filminden olduğu bilgisi eksikti maalesef. Dikkatimi çeken bir şey de o muhteşem gözüken kıyafetlerin kumaşlarının cinsi oldu. Hani naylon karışımı, hiç ter çekmeyen , ucuz kumaşlar olur ya... veya bazısı da penyeden (Misal "Seni Kalbime Gömdüm" filmindeki yeşil pardesü trençkot gibi gözüküyor ama penye). Boncuk işlemeli kıyafetleirn hepsi çok çok güzel, müthiş bir işçilik var üzerlerinde. Filmlerde giydiği kostümleri Sultan'ın kendisinin tasarladığı veya gidip kendisinin beğenip aldığını düşünürsek ben zevki karşısında şapka çıkarıyorum.

Bir de takılarını sergiliyorlardı. Hep sallantılı, taşlı küpeler. Zincirli mini çantalar. Bizim dore, lame olarak gördüğümüz o çantalar da naylondan mesela.

Yıllar var ki tafta görmemiştim, Tatlı Betüş dizisinden kalma tafta tuvaletler de çok şıktı.

Gelen misafirler içinde Selim İleri, Atilla Dorsay ve Murathan Mungan hemen dikkatimi çekti. Üçü de Sultanın yakın arkadaşları ve üçü de Sultan için mutlaka birşeyler üretmiş insanlar. Bu gecede de onu yalnız bırakmamışlardı.

Safa Önal'ı da gördüm ve kendisine teşekkür ettim; çocukluğumdan itibaren üzerimde iz bırakan filmleri için, beni mutlu ettiği için.

Metres'de giydiği yeşil kıyafet, Gelin Çiçeği filmindeki kırmızı üzerine yeşil yıldızlı kıyafet, Vukuat Var'daki açık mavi tek parça elbise, Güllü'nün keşanı, Asya'nın yazması... Evet hepsini tek tek yakından gördüm. Sevindim sevindim sevindim :)

Sergi için hazırlanan kalınca rehberin içinde de hata yapılmış gözümden kaçmadı. Baraj filmine ait olması gereken afiş Hazal filmine ait.

Ben her bir kıyafetin yanında fotoğraf çektirdim !Zaten hikayemiz de "Görmemişin biri bi gün sergiye gitmiş ..." diye başlıyordu.

Sergiden fotoğraflar için Hürriyet arşivine tıklayabilirsiniz

1 Kasım 2008

Türkan Şoray - BEYAZ PERDEDE KOSTÜMLER SERGİSİ


Meraklısına harika bir sergi haberim var. Türk Sinemasının kanaatimce en güzel kadını , inatla benzediğimi düşündüğüm :) güzellik Türkan Sultan'ın, Arım Balım Peteğim, Selvi Boylum Al Yazmalım, Kara Gözlüm, Tatlı Nigâr gibi filmlerde giydiği kostümler, Beyaz Perdede Kostümler Sergisi adı altında CRR'de sergilenecek.

Şahin ve Gönül Paksoy'un hazırladığı sergi geçtiğimiz yıl da meraklısı tarafından büyük ilgi ile karşılanmış, Sultan'ım sergiyi gezerken gözyaşalrına zor hakim olmuştu. E ona da o yakışırdı zaten :)

Neyse efendim... Serginin açılışı 07 Kasım Cuma günü saat 19:00'da Cemal Reşit Rey Konser Salonu Fuayesinde olacak. Sergi 30 Kasım tarihine kadar gezilip görülebilir, iç çekilebilir, zaman tünelinde gezintiye çıkılabilir...

Azize'nin balıkçı kıyafetini, Asya'nın yemenisini görmek için heyecanla bekliyorum....

not: foto sinemalar.com'dan