7 Ocak 2008

Ayşecik SEVGİLİ BABAM


Daha benden ayrılmadan
Başka sevgili buldun
Saadet hiç belli olmaz
Sevgilim mesut musun?
Şimdi artık yalnızım
Ağlamak neye yarar
Zalimin zulmü varsa
Sevenin Allah'ı var

Suat Sayın'ın muhayyerkürdî eseri Zalimin Zulmü'nü ilk kez duyup hayran olduğum filmdir Sevgili Babam. Gerçi film 1969 yapımı, kaynaklarda da şarkının çıkış yılı 1970... Nasıl oluyor da oluyor anlamış değilim. Bir bilen varsa aydınlatsın.

Zeynep Değirmencioğlu'nun babası Hamdi Değirmencioğlu'nun senaryosunu yazdığı, Aram Gülyüz'ün yönettiği filmin bir özelliği Ayşecik serisinin en son filmlerinden biri olması. Zeynep Değirmencioğlu diğer filmlerde de "Ayşe" adıyla oynamıştır ama Ayşecik adıyla çevrilen filmler bitmiştir.

Hemen rol dağılımına bakalım

Zeynep Değirmencioğlu : Ayşe
Cüneyt Arkın : Sedat
Sema Özcan : Nevin
Ömer Dönmez : Ömer (Ömercik)
Önder Somer : Orhan
Salih Güney : Murat




Sinopsis:
Nevin ve Sedat iki çocuklu mutlu bir ailedir. Sedat ünlü ve başarılı bir müzisyendir. Bir gün bir kavgaya karışır ve cinayet işler. Yıllar sürecek bir ceza alıp cezaevine girer. Bu süreci film boyunca görmeyiz. Seyirci olarak sadece Nevin'i, Sedat'ı cezaevinde ziyarete gelişini görüyoruz. Sedat, çocuklarının kendisini bir katil olarak bilmesini istemediği için Nevin'e " Babanız öldü" yalanını söylemesini ve boşanmaları gerektiğini söyler. Aradan uzun yıllar geçer, çocuklar büyümüştür. Nevin, cezaevine son gelişinde kendisi ve çocuklarla ilgilenen Orhan'dan bahseder. Oysa ki Sedat'ın ona bir müjdesi vardır; iyi halden dolayı cezası bitmiş ve özgürlüğüne kavuşacaktır. Bunları söylemeye fırsatı olmaz . Hayatının kadınına orada veda eder. Nevin, evine geri döndüğünde Orhan'ın evlilik teklifini kabul eder. Sedat ise, bir kerecek dahi olsa çocuklarını yakından görebilmek için kasabaya gelir. Gelir gelmez, kasabanın amatör orkestrasına şef olur. Müzikle yakından ilgili kızı Ayşe de Sedat'ın babası olduğunu bilmeden onunla iyi dost olur.

Münir Özkul'u orkestrayı toparlamaya çalışan ve flüt çalan adam rolünde görüyoruz. Filmin şarkısı Zalimin Zulmü'nü Kamuran Akkor'un sesiyle Ayşe seslendiriyor. Kamuran Akkor da eşi Vasfi Uçaroğlu ile filmde rol alıyorlar. Rahmetli Güzin Özipek de evin dadısı Minnoş (adı Minnoş ama kendisi çaçaron) rolünde. Filmin en eğlenceli sahneleri zaten Minnoş, Ömercik ve sarı çıyan dedikleri Orhan'ın (Önder Somer) olduğu sahneler.

Dağ bayır ellerinde enstrümanları ile "do" deyince şarkıya başlayan amatör orkestra bana 1970 yapımı Seven Ne Yapmaz filmini çağrıştırıyor. Orada da orkestar şefi Münir Özkul'dur.

Nostalji sevip de biraz göz yaşı dökmek isteyenlere ısrarla tavsiye edebileceğim bu film, zamanında rahmetli babacığımı da ağlatmıştı.

9 yorum:

Defne dedi ki...

sevgili çilek, ya da wunsch;
özeti okuyunca bile fena oldum.nedir bu eski türk filmlerindeki yanlış anlamalar, bir türlü açıklama yapamamalar. izlerken deliriyorum.' izin ver açıklıyayım!' diyeme kadar bir çırpıda söyleyiversler ya gerçekleri. dert ourdu içime.
bu arada lisedeyken izlediğim ve beni çok çok ağlatan bir film var. adını hatırlamıyorum. fatma girik, kadir inanır. çok gençler. fatma g. kör, kadir i. ona gözlerini veriyor, ya da tam tersimiydi. sonunda biri intihar ediyor. onu da yazarmısın. sevgiler...

çilek dedi ki...

merhaba :)
o dediğin ayrıntılr hepimizi illet ediyor merak etme. ne kadar yapay olsalar da samimiler aksine sanki. dediğin film hakkında azcık daha ayrıntı verirsen sanırım yardımcı olabilirim. başka kimler oynuyordu mesela?

cevval takipçiye sevgiler :)

Şehzade Ali dedi ki...

Böyle bi şarkı vardı sanki.

çilek dedi ki...

nasıl bir şarkı?

Şehzade Ali dedi ki...

En başta yazmışsın ya;

Daha benden ayrılmadan
Başka sevgili buldun
Saadet hiç belli olmaz
Sevgilim mesut musun?
Şimdi artık yalnızım
Ağlamak neye yarar
Zalimin zulmü varsa
Sevenin Allah'ı var

diye bi şarkı.

cengizhan dedi ki...

İlk yorumda sorulan film Atıf Yılmaz'ın 1973 yapımı Kambur filmi. Bloğu gezenler merak edebilir. Sevgiler.

çilek dedi ki...

Teşekkür ederim Cengizhan dikkatin için.

Unknown dedi ki...

Bu film benim içinde çok önemli. Çünkü bu film 1969 yılında yeşilköyde çekildi.Yeşilköyün en çok özlenen yılları o yıllardır. Bu filmi TVlerde her oynattıklarında muhakkak izler yeşilköyün en güzel hallerini birdaha,birdaha seyrederim.
Bu filmin benim için diger önemide filmin bir sahnesinde arka planda benim 14 yaşımdaki halimin kalabalığın arasından görünmesi. Bu benim için unutulmaz bir hatıradır. Hepinize sevgiler
HAYK DURMAZ

çilek dedi ki...

@hayk: efendim sizi nasıl... nasıl... şiddetle kıskandığımı bilmem belirtmeme gerek var mı :)

ben bu filmin orada çekildiğini bilmiyordum,güzel bir ayrıntı oldu. teşekkür ediyorum katkınız için.