16 Kasım 2007

Bir Yönetmen : BİLGE OLGAÇ

Sinematurk'de gezinirken bugün Bilge Olgaç'a rast geldim. Uzun uzadıya hiç filmotografisini incelememiştim. Bir çok Bilge Olgaç filmi izledim ama bütün olarak düşündüğmde, sevdiğim yönetmenler ve sevdiğim filmleri başlığına onu neden hiç koymamışım hayret. Üzerimde iz bırakan güzel fimlerin muhteşem yönetmeni oysa ki.

Yönetmen ve senaryo yazarı olan Olgaç, 1994 yılında evinde çıkan bir yangında boğularak vefat etti ne yazık ki. Kaleminden ve gözünden bize arta kalanlardan, benim sevdiklerimden bir kaç örnek:

Kadın hikayeleri hepsi.
Açlık'ta ağanın tecavüzüne uğrayan ve sarsık akıllı bir köylüyle evlendirilen yanaşma Meryem'in (Türkan Şoray) hikayesini;
Kaşık Düşmanı filminde gerçek bir olaydan yola çıkar. Köyün birinde mevlide katılan köylü kadınları tüp patlaması sonucu ölünce, köyün erkekleri kadınsız daha doğrusu yarım kalırlar. Köyde bekar bir kadın (Perihan Savaş) kalmıştır, o da yarım akıllıdır. İronik bir dille erkeklerin düştüğü durumu anlatır.
Yavrularım; bu filmin hikayesi de gerçek hayattan alınmıştır. Tek dertleri çocukları için güzel bir gelecek hazırlamakolan yedi çocuklu gurbetçi bir aile , annenin (Hülya Koçyiğit) kanser olduğunu öğrenmesiyle zor günler geçirmeye başlar. Zor olan, hastalık sürecinden çok, kadının çocuklarına o öldükten sonra bir anne şevkatiyle yaklaşacak ve eşini de en az onun kadar sevecek bir kadını bulmaya çalışmasıdır.
Üç Halka 25 ; bu filmde de genç Hülya Avşar'ı görürüz. Babasıyla birlikte panayır panayır gezen genç bir kız, ona askıntı olan erkekler, kızın kurduğu hayaller...
Gülüşan; çocuğu olmayan ve bu durumdan da her iki karısını sorumlu tutan erkek adam Mestan'ın (Halil Ergün), ona çocuk vereceğine inandığı kimsesiz kör Gülüşan'a (Yaprak Özdemiroğlu) ümit bağlamasına diğer iki karısının kıskançlığının eklenmesi ile gelişen olaylar.
İpekçe; günün birinde köye bir başına bırakılan gizemli kadın Aylin (Perihan Savaş), upuzun sarı altın saçları ile bütün köyün merakını uyandırır. Köylüler onu çok sever , ve uzun saçlarından ötürü ona İpekçe adını takarlar. Oysa ki İpekçe, erkeklere peşkeş çekilen bir fahişedir.
Elif Ana Ayşe Kız; bence Türk televizyon tarihinin en güzel dizilerinden biri. Evlatlık aldığı küçük kız ile muhteşem bir anne kız ilişkisi yaşayan Elif'in (Selma Güneri) hikayesi.

1 yorum:

Unknown dedi ki...

kaşık düşmanı filmi en beğendiğim beni en çok etkileyen filmidir ,birde kara gün filminin etkisinde kalmıştım
allah rahmet eylesin.en verimli çağında aramızdan ayrılmış-nede hazin bir ayrılış-sinemamızın yönetmenliği iş olarak kabul etmiş ilk ciddi kadın yönetmeniydi kendisi.ayrıca hemşerim oda benim gibi kırklarelili(vize)imiş.