16 Aralık 2007

ŞAHANE ZÜĞÜRTLER



TRT1'in bu sabah ki siyah beyaz filmi 1964 yapımı bir komediydi; Şahane Züğürtler. Daha evvelce bir bölümünü izleyebilmiştim bu sabah iyice tadını çıkardım. Erdoğan Tünaş'ın usta kaleminden çıkan senaryoyu Süreyya Duru kendi yapım şirketi Duru Film adına çekmiş.

Rol Dağılımı :

Ayhan Işık: Fikret Soylu / uşak Ahmet
Sezer Sezin : Leyla Soylu / hizmetçi Fatoş
Ali Şen : Hüsmen Pastırmacıoğlu
Mürüvvet Sim : Şahende Pastırmacıoğlu
Gürel Ünlüsoy : Metin (Hüsmen Bey'in oğlu)
Zerrin Arbaş : Sevim (Hüsmen Bey'in kızı )
Hüseyin Baradan : Sahtekâr Yusuf
Ahmet Turgutlu : Aşçı

Sinopsis :

Fikret ve Leyla Soylu, birbirine büyük bir aşkla bağlı bir çifttir. Adana'nın sayılı zengin ve hayır severlerinden olan bu çift bir dalavere sonucu tüm servetlerini kaybederler. Sadece iyi günde değil kötü günde de beraber yola devam etme kararı alıp, soluğu İstanbul'da alırlar. Amaçları başlarını sokacakları bir ev bulup, çalışıp, eski günlerindeki gibi olmasa da kendi yağları ile kavrulup hayatlarına devam etmektir. İlk akıllarına gelen, zengin bir ailenin yanına uşak ve hizmetçi olarak girmek olur. Böylece, yeni görme zenginlerden Hüsmen Pastırmacıoğlu'nun evinde öalışmaya başlarlar. Pastırmacıoğlu'nun karısı Şahende, kızı ve oğlu ile birlikte başlarına türlü komik olay gelir. Karı koca olduklarını gizledikleri için ailenin kızı Fikret'e, oğlu da Leyla'ya asılır. İki kardeş çiftimizi bir gece kulübüne davet ederler, amaçları hayatlarında belki de ilk defa böyle bir ortama giren bu iki insanın düştüğü durumla alay etmektir. Gece kulübünde kendilerini evvelden tanıyan bir ahbaplarına rastlayan Fikret ve Leyla, gerçeği itiraf etmek zorunda kalırlar. Oynadıkları oyuna artık iki kardeş de katılacaktır.Günün birinde kendi iflaslarına neden olan Yusuf, Hüsmen Bey'i de kandırmak için evlerine gelince karı koca buna mani olmaya çalışacaklardır.

Ayhan Işık'ın 35, Sezer Sezin'in de 37 yaşındayken rol aldıkları bu filmde Sezer Sezin'i kendi sesi ile şarkı söylerken de izliyoruz. Rusların ünlü halk şarkılarından biri olan Oçi Çiorne'ye Türkçe söz yazılmış halinde şöyle seslenir Sezer Sezin;

Bir hayat vardı yaşadık seninle
İşte masalı, anlatayım dinle
O günler neydi, herşey pembeydi
Şimdi artık oldu yazık
Ah sevgilim sen varsın ya
Aldırmam ben hiç dünyaya
Aşkın yoksa herşey gece
Gel yanıma gel ağla

Henüz 23 yaşındaki Zerrin Arbaş'ı ancak çok dikkatli gözler tanıyabilir. Nitekim ben de çok tanıdık gelen bu simayı çıkaramadım, film künyesine bakınca Zerrin Arbaş'ın altmışlı yıllarda rol aldığı bir filmi izlediğim için pek memnun oldum.

Yeni zengin ailenin yanında hizmetçilik yapan çiftimiz görgüleri ve terbiyeleri ile ailenin güven ve sevgisini kazanırlar. Uşağımız Ahmet, koca karı tarifi amonyaklı, ispirtolu, barut karışımlı bir ilaçla efendisinin baş ağrısını geçirmekle kalmaz, davete giderken papyonunu dahi düzeltip şöyle der mesela; Papyon kelebek gibi olmalı, mendil de (yaka cebindeki) yakanıza konmuş bir martı !

Hizmetçimiz Fatoş'a kocasının altı aydır kendisine yanaşmadığından dert yanan evin hanımı Şahende'ye müthiş bir önerisi olur; Ayrı odalarda yatan karı kocayı aynı odada buluşturmak için Hüsmen Bey'in yatağına bir kova su döker. Hüsmen Bey de mecburen karısının odasında gider.

Aklı bir karış havada çocuklar da çiftimizden nasiplerini alırlar. Boksa meraklı Metin'in ısrarları karşısında Ahmet , Metin ile dövüşür ve onu yere yıkar. Fatoş ve Sevim'in girdiği iddia sonucu; nakavt olan Metin'in başucunda sevimli çiftimiz ikramiye alacakları için sevinç içindedirler.

Hüsmen Bey, işe alacağı sırada Ahmet ve Fatoş'dan ( gerçek isimlerini söylemezler) bonservis ister. Adana'nın soylu ailelerinden Fikret Soylu'dan (ki kendisidir) bonservislerini gösterince " Ee evet tanışırız Fikret Beyle , yakın ahbabımdır" der.

Yusuf rolündeki Hüseyin Baradan'ı da o dönem bolca filmde görmeye alıştığımız şekli ile; kötü niyetli, dalavereci adam olarak izleriz. Yeşilçam'ın kavgacı takımı olarak tanıdığımız oyuncuların da gencecik halleri ile kamera karşısına geçtikleri bu hoş ve eğlenceli yeşilçam filmi kesinlikle izlenmeli.

5 yorum:

zafer algan dedi ki...

Nedense hiçbir kaynakta belirtilmemiş(Bir sinema sitesi hariç,zat-ı alimin belirttiği)bu filmin 3.baş kahramanı uşak Dilaver(Reşit ÇILDAM)dir.Patronlarının uşak olarak çalışmaya başlamalarına kadar filmi sürükleyen kişilik o dur ve başroldekilerden daha başarılıdır.
Ayrıca yorumlarınız güzel ve içerikli,siteniz çok hoş;Kutlarım.13.2.08 Zafer ALGAN

zafer algan dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
çilek dedi ki...

Katkınız için teşekkürler Zafer Bey... siz de çok dikkatli bir sinemaseversiniz, yazılarınızı takip ediyorum ben de zevkle. Hoşkalın.

Unknown dedi ki...

nefis ve bilgilendiriçi bir yazı.filmi izlediğim halde zerrin arbaş'ı tanımamıştım.onunda filmde oynadığını sayende ögrendim teşekkür ederim.film ise bir harika bu filmimizde bir uyarlama ama gercekten çok güzel adepte edilmiş.filmin aslı 1937 yapımı tovarich-yoldaş filmidir.bizde şahane züğürtler olarak bilinir.

çilek dedi ki...

Harikasın Dilek... Verdiğin bilgi çok güzel bir katkı, teşekkür ederim :)