1 Mart 2008

TRT de bunu yaparsa...

Nostaljik Türk filmi seven herkes, bu filmlerin yayınlandığı adresleri, hangi kanalın düzenli olarak film gösterdiğini bilir. TRT 1 bu kanallardan biri. Her hafta sonu saat 06:30 'da 60 lı yılların filmlerini yayınlıyor TRT. Sağolsunlar varolsunlar. Hep derim, TRT olmasa bu kadar güzel filmi nerden bulup da izlerim diye. Haklarını teslim etmek gerek.

Yalnız, TRT kaşıkla verirken kepçeyle de geri alıyor gibime geliyor bazen. Zaten kargaların kahvaltı bile etmediği bir saate koyuyorlar filmleri, anladık, çok izleyen yoktur eyvallah. Arşivleri mi kıt nedir, 3-4 haftada bir aynı filmi verip duruyorlar. Nasıl ki Kemal Sunal filmlerini sürekli verir ya özel kanallar, TRT de hep aynı filmleri döndüre döndüre veriyor. Fıstık Gibi Maşallah, Siyahlı Kadın, Malkoçoğlu serileri, Sevgili Öğretmenim, Cibali Karakolu, Avare Mustafa, Göklerdeki Sevgili vs... artık kaçıncı tekrar izledim bilmiyorum. Sabahın köründe kalkıp da aynı filmle karşılaşınca haliyle uyuz oluyorum.



Geçenlerde bahsetmiştim, Kanal T adında yeni bir kanal açıldı; test yayınları boyunca sabahtan akşama kadar 50 ler 60 lar Türk filmleri veriyorlardı ve çoğu da televizyonda hiç yayınlanmamış filmlerdi. Şimdi esas yayına geçtikten sonra filmleri takip etmek güçleşti lâkin cillop gibi filmler arşivlerindeki.

Bu sabah yine Fıstık Gibi Maşallah vardı. Sevdiğim bir film. Hadi aynı filmi çok kısa süre önce de vermiştin, kabul ettik. Bu sefer şu dikkatimi çekti; film başlarken ekranda gördüğümüz künyeyi de kesmişler. Hem de acımasızca. Filmin ilk sahnesinin üzerine bindirmişler adını,yönetmenini , senaryo yazarını ve başroldeki üç oyuncusunu. Bu kadar ! Bitti ! Böyle bişey olabilir mi ya? Olabiliyormuş. Peki bunu TRT nasıl yapabiliyor? Devletin kanalı, yüzde yüz yerli ve artık klasik sayılacak filmleri hangi bahane ile kesip biçebiliyor?

Bu filme emek verenlere bir haksızlık değil mi? Benim gibi film izlerken not tutan bir işgüzâra haksızlık değil mi? Bu filmi meraklısı sabahın köründe kalkıp izliyor ona haksızlık değil mi?

Çok önceleri TRT, yabancı filmlerin bitişinde filmin dublajını yapan sanatçıların adını da gösterirdi. Hızlıca akardı o yazı, Sungun Babacan'dan sonrasına yetişemezdik ama verirlerdi. Onu kaldırdılar. Şimdi de künyeyi kaldırın. Aferin.

Sorumlu yayıncılık anlayışları ile övünen TRT'nin aktif hattından bu şikayetimi ulaştırdım. Ha beni ciddiye alıp cevap verirler mi bilmiyorum, cevap gelirse buradan sizinle paylaşırım.

Her işi profesyonelleirn yaptığına inandığımız TRT'de film yayın akşına kim hangi bölüm karar veriyor çok merak ediyorum. Türk Sanat Müziğinin T'sinden anlamayan, Düriyemin Güğümleri Kalaylı dışında türkü bilmeyen kişilerin temcit pilavı gibi sürekli şarkıların yerini değiştire değiştire hazırladıkları radyo yayını akışı gibi bu yayın akışı da. Filmleri çeşitlendirin diyoruz. O kadar kaynak akıyor size, bu filmleri almaya paranız mı yetmiyor, iki lafı bir araya getiremeyen tiplere elinizdeki mis gibi spikerler dururken şapşalca program sundurmak için akıtıyorsunuz paraları. Azcık da buna yatırım yapın. Yapınca da filmleri kesip biçmeyin. YAZIKTIR !

Benim bu serzenişime katılıyorsanız yazımı kopyalayıp Aktif Hat'a (TRT nin şikayetlerimizi , isteklerimizi dinlediği hat) gönderin arkadaşlar, yalnız olmadığımız bilinsin.
Aktif Hatta attığım iletiye aşağıdaki cevap geldi. Kendilerine bana cevaben döndükleri için teşekkürü bir borç biliyorum . Ayrıca bu içerikteki bir iletiye nasıl tamamen alakasız bir cevap verebildikleri ile ilgili kendilerini tebrik de ediyorum.
"Eleştiri mesajınız değerlendirilmeye alınmak üzere ilgili birime iletilecektir.

Dis kaynakli yapimlarin yayin haklari, yapimci firmalar tarafindan belirli dönemler için televizyon kuruluslarina verilmektedir. TRT kanallarinda yayinlanan ve Kurum yapimi olmayan dis kaynakli diziler, filmler ; gösterim sayisi ve süresi kesin olarak belirtilmis sözlesmelerle, gösterim hakki satin alinarak yayinlanmaktadir. Bir televizyon kurulusu yayinlanmasini uygun gördügü bir yapimi yayinlamak istediginde, yayin hakki baska bir kanalda degilse ve yapimci firmanin yayin hakkini Kurumumuza satis kosullari taraflarca uygunsa, yapilacak kontrat ile belirlenen süre, bölüm ve gösterim sayisina göre yayinlanabilir. Gösterim süresi sona erdikten sonra , kontrat disi yayinlanmasi mümkün degildir. Telif haklari nedeniyle ; bir yapimin daha önce TRT kanallarinda yayinlanmis olmasi tekrar yayinlayabilme hakkini dogurmamaktadir.

Bu yüzden de arşivleri tutulmamaktadır.

Konuyu anlayışla karışılayacağınızı umuyoruz.

TRT AKTIF HAT"

Hiç yorum yok: