13 Mayıs 2008

Haftanın Fotoğrafı


35.Altın Kelebek Ödülleri dağıtılmış. Eskiden ben de bu ödüllerin oylamasına katılırdım. Şimdi oylama ne zaman oldu da bitti haberim yok. Ki 35 yıldır bakıyorum da nep aynı isimler bu ödülleri paylaşıyorlar. Bir tane de yılın şaşırtanı yok. Meselenin o tarafına hiç değinmeyeceğim çünkü lüzümu yok, değişecek bir şey de yok. Benim açımdan mesele şu yukarıda gördüğünüz fotoğraf.

İyice bakın. Ne görüyorsunuz? Kimi görüyorsunuz?
Biraz yardımcı olayım:

Kara Gözlüm (1970) Azize ve Kenan
Unutulan Kadın (1971) Zeynep ve Kenan
Dönüş (1972) Gülcan ve İbrahim
Gazi Kadın (1973) Zeynep ve Ahmet
Deprem (1976) Zeynep ve Ahmet
Bodrum Hakimi (1976) Nevin ve Ömer
Devlerin Aşkı (1976) Türkân ve Tarık
Selvi Boylum Al Yazmalım (1977) Asya ve İlyas
Dilâ Hanım (1977) Dilâ ve Rıza
Cevriyem (1978) Cevriye ve Ahmet
Gönderilmemiş Mektuplar (1995) Gülfem ve Cem

İnanır ve Şoray'ın birlikte rol aldıkları on bir film var. İlk rol aldıkları filmin üzerinden tam 38 sene geçmiş. Düşünebiliyor musunuz ? 38 ! Dile kolay ya.

Azize olarak Kenan'a şımarıkça sırnaştığının üzerinden 38, idama gönderdiği Ömer'in kalemini kıran Nevin'in üzerinden 32, una bulanmış alnıyla Dila olduğu ve Karadağlı Rıza'nın ona o anda attığı öldürücü bakışının üzerinden 31 yıl geçmiş.

Sinemayı bu yüzden seviyorum. Bir insanın yıllar içinde aldığı hâl, yüzündeki ifadenin uğradığı o garip değişikliğe tanık ettiği için beni... seviyorum.

Fotoğrafı görünce aklımdan geçen ilk şey şuydu: İşte Azize ile Kenan yaşlanmışlar :)
Şimdi sorumu yineliyorum. Fotoğrafda gördüğünüz kimler?

Benim cevabım : Kadir'le Türkân'ı görüyorum ben yaa... Nerde Azize, Asya, Nevin, nerde İlyas, Karadağlı Rıza, Şopen Kenan :)

Bu arada 76 yılında Türkan da Kadir de muhteşemler. Bir de şimdi aklıma geldi; aman ha sivri akıllı bir yapımcı bu saatten sonra Kadirciğimle türkancığımı bir araya getirmeye kalkmasın. Zira, Şoray'ın eski eşi Cihan Ünal ile birlikte oynadığı Aşk Yeniden dizisi, geçmişin izlerinin üzerine bastı. Bırakın biz onları Azize-Kenan, Dila-Rıza olarak hatırlayayalım.

Çok ukalâ gördüm kendimi :)

8 yorum:

Taylanov dedi ki...

SAygısızlık etmek istemem ama benim gördüğüm saçma sapan dizilere malzeme olmuş iki eski iyi oyuncu..

çilek dedi ki...

kadir inanır'ın rol aldığı dizileri izlemedim, türkan'ın da ikinci bahar'ını, tatlı hayatı'ını çok çok sevmiştim. diziler bir ekip işi. bir diziyi tek başıan bri adam kurtaramayacağı gibi adam da edemezler. ama şu var ki; bir diziyi o oynuyor diye izlemeye başlıyorsun ve sonuç sükut-u hayal.o en sonda bahsettiğim cihan ünal'lı türkan şoray'lı "aşk yeniden" tam da bu türden. senin de serzenişte bulunduğun işin bu tarafı tahminimce.benim gözümde efsane olan bu iki oyuncunun dizi işine hiç bulaşmaması daha iyi olurdu.

Yaşamın kıyısında dedi ki...

"ikinci bahar" asla birdaha yapılamıyacak bir dizi.
yukarıdaki fotoğraf ise, bence
"selvi boylum al yazmalım"
hiç unutamadığım, defalarca seyrettiğim ve yeniden oynasa yine seyredeceğim bir flim.
Sevgiler...

Tabiat Ana dedi ki...

sitenize eski bir türk filmi müptelası olarak bayıldım.Okudukca kendi kendime konuşup yorumlar yapıyorum bir önceki posta geçiyorum merakla ve zevkle.Ellerinize sağlık.Bayıldım:)

çilek dedi ki...

ben teşekkür ederim tabiat ana, güzel vakit geçirtebildimse ne mutlu bana :)

paprika dedi ki...

sitesinizi gezmek çok zevkli.kadir inanır'ın 1972 yapımı 'utanç' ve 1973 yapımı 'kambur' filmlerini sitede okumak daha da zevk katabilir.ikisi de atıf yılmaz'ın ve dönemin klişe salon filmlerinin yanında çok iyi bence. sadece kadirizmle hatırlanmaması gereken bir aktör

paprika dedi ki...

elinize liste tutuşturmuş gibi olcak ama 1974 zeki ökten filmi askerin dönüşü de iyi filmdir. size kolay gelsin yazılarınız ve okuyanlarınız bol olsun!

çilek dedi ki...

paprika teşekkür ederim. bahsettiğiniz "utanç" ve "askerin dönüşü" filmleirni ben de çok farklı buluyor ve beğeniyorum. daha öncesinde başka bir arkadaşımız da "kambur" için aynı öneride bulunmuştu,her nasılsa ben bu filmi izlemedim. ilk fırsatta bulup izlemeyi düşünüyorum, buradan birlikte filmi didikleriz :) selamlar...