28 Nisan 2009

Bizim Altın Kızlar


Ekran yerli Altın Kızlar'a kavuşalı 3 bölüm oldu. Bu lokum hatunların dördünü birden bir yapımda görmek de güzel. Ama...

Bilmiyorum.

Başta Türkân Şoray, hepsini ayrı ayrı beğeniyor seviyorum. Ama ters giden birşey var. Uymayan. Bol veyahut da dar gelen birşeyler.

Orjinal Altın Kızlar benim çocukluğumun en sevdiğim dizilerinden birisi. Özellikle Rose ve Sophia'yı en çok sevdiğim karakterlerdi.

Orjinalini bildiğim için elbette ki seyirci olarak kıyaslamaya giriyorum. Bizim Altın Kızlar'da sırıtmayan Nevra Serezli'nin canlandırdığı Gönül (Blanche) karakteri. Güldürebilen ise Fatma Girik'in hayat verdiği Safiye (Sophia). Onun dışında ı ıh.

Hülya Koçyiğit ve Türkân Şoray'ı izlerken sanki bir Türk filmini izliyormuş hissine kapılıyorum. Misâl, Sultan'ın hareketleri 60 lar 70 lerde oynadığı Fıstık Gibi Maşallah, Acele Koca Aranıyor, Ateş Parçası filmlerindeki hallerine benziyor. Hatta hatta Tatlı Betüş ve hatta Tatlı Hayat'ın Sevinç'i. Hülya Koçyiğit de 80 lerdeki gibi sanki; sanırsın ki Gece Dansı Tutsakları'ndan, Yavrularım'dan fırlayıp gelmiş. Hani rol kesmek diye bir tabir vardır. Kendilerince oturttukları bir kalıp var, motor dendiği anda hemen o kalıba giriyorlar. Sanki.

Nevra Serezli ise muhteşem. Sinema ve televizyon ekranlarından tanığım kadarıyla konuşabiliyorum. Serezli kaç tane dizide rol aldı, hiçbiri diğerinin aynı değil.

Altın Kızlar'ın ekrana geleceğini öğrendiğim andan itibaren böyle birşey ile karşılaşacağımı tahmin ediyordum. Beni şaşırtan sadece Fatma Girik oldu. Komediye ne de yakışırmışsın sen güzel gözlü Fato :)

Uzun ömürlü olacağını hiç sanmıyorum maalesef bu dizinin. Bir güldürü dizisi güldüremiyorsa, zoraki espiriler olduğu bariz ise ve onlara da zoraki gülebiliyorsak fena. Geyik olacak biliyorum ama Türk kültürü ile uzaktan yakından ilgisi bile yok bu karakterlerin. Anacım, Türkiye sadece İstanbul, Ankara, İzmir'den ibaret değil. Bu karakterleri nerde doğurtup büyütmüşler merak ediyorum.

Ben bir Avrupa Yakası'nı bilirim , Türkiye'yi sadece İstanbul'dan ibaret sanan ki ona da çok yakışıyor, çünkü yerli :)

5 yorum:

delininbiri dedi ki...

en çok türkan şoray olmak üzere tüm kadroyu seviyorum ama diziyi ben de beğenmedim..eğreti duruyor sanki..ısınamadım..

paprika dedi ki...

Diziyi beğenmedim malesef beğenen de duymadım.Bence yıllarca sinemada temelde aynı karakteri(seven aşık olan fedakar acılı türk kadını) canladıran oyunculara bu roller olmamış.Hiç inandırıcı ve sürükleyici değil.(nevra hanımın tipi bile avrupai sitcom yakışmış)Tabi diyaloglar dekorlar misafir oyuncular da çok yapmacık.Filiz Akına uyup oyunculuğu o hoş tadında bırakmaları gerekirdi.

abc dedi ki...

çok doğru tesbitlerde bulunmuşsun. oyunculuklar dışında bizim toplumumuzda 6o-70 yaşlarındaki hanımların erkek arkadaş edinmeleri ve onlarla ile çıkıp gezmeleri diye bir hadise yok. sadece belli çevrelerde var. Amerikalılar oynayınca onların toplum yapısına göre düşündük, izledik ve güldük. ama ninemi yerine koyup düşününce olmuyor. bu dizinin ayakları yere basmıyor...

Çınar dedi ki...

Dizinin bize eğreti gelmesi çok normal.Orjinalinin tıpkısı çünkü.Bizim kültürümüze göre uyarlanmamış.O da çok sırıtıyor.Ayrı ayrı çok beğendiğim 4 sanatçı; bence de bu dizide çok parlak değil ne yazık ki...

Eliza Doolittle dedi ki...

Bi oturmamis olmamis haller var...Turkan Rose gibi salak salak konusurken ulan nerde kralice bee diye dusunuyosun, Hulyaya bilgiclik gitmiyo Kezban pariste kivamini cekiyo insanin cani, Fatmayi zaten pek sevmem uzerinize afiyet, Nevra olmus ama o da olayi goturmuyo ve Blanche havasi da yok gibi...sevemedim.