4 Aralık 2008

Ekran Başına - 4

Cumartesi sabahı 1963 yapımı heyecanlı bir polisiye filmi var TRT 1 ekranlarında. Fatma Girik ve Tamer Yiğit'in başrol oynadığı "Bire On Vardı"'nın senaryosu Akad ustanın kaleminden çıkmış. Yönetmenliğini de Memduh Ün yapmış. Sinematurk'de Murat Çelenligil ağabeyim filmi en ince detayına kadar didiklemiş, harika ayrıntılar yakalamış pek tabi yine... Film hakkında bir fikriniz olması açısından bu güzel yazıyı tavsiye ederim. Taşralı bir gencin (T.Yiğit) tesadüf eseri bulduğu bir ölünün katilini de bulmasını konu edinen filmde Fatma Girik de bir bar kızını canlandırıyor. İkisi de İstanbul'a bambaşka hayallerle gelen bu iki genç insanın zalim İstanbul'da değişen kaderlerine de şahit oluyoruz. Bir ayrıntı daha; filmin sanat yönetmenliğini yeşilçamın on parmağında on marifet kişilerinden Semih Sezerli yapmış. (TRT1, 6 Aralık, 06:30)



Pazar günü ise yine başrolünde Fatma Girik'in Suphi Kaner ile birlikte oynadığı bir film var; Üsküdar İskelesi. Bu filmi mutlaka izleyin derim. Rahmetli Suphi Kaner'in ikinci yönetmenlik denemsi olan aynı zamanda senaryosunu da yazdığı çok hoş bir film Üsküdar İskelesi. Becerikli genç sigortacı Tarık Atlamaz (S.Kaner) ve bir mağazada çalışan güzel Leyla'nın aşkı anlatılıyor. Leyla babasız büyümüştür, annesinin tek arzusu onu zengin sandığı inşaatçı Suat ile evlendirmek ve rahata ermektir. Oysa ki kendileirne kalan yüklü mirasdan bihaberlerdir. Tarık ise önüne konulan her engele rağmen (taşraya sürülmek gibi) Leyla'dan vazgeçmek niyetinde değildir. Bu filmi yitirilmiş ve hakkı verilmemiş bir değer olan Suphi Kaner için tekrardan izleyeceğim inşallah. (TRT 1, 7 Aralık , 06:30)
Not: Afişler Sinematurk'den...

4 yorum:

tuba dedi ki...

türk filmlerini çok sevmeme rağmen bu filmlerin hiçbirini duymamıştım, teşekkürler verdiğin bilgiler için :) ama çok erken saatteler yahu, nasıl kalkacağım sabah 6'da :D

çilek dedi ki...

saati kurmanın bir faydası olabilir belki :)
Maalesef bu filmleri çok erken saatte veriyorlar, o yüzden pek kimsenin haberi olmuyor. Nasıl ki zamanında yoklukla, binbir taklayla maharetle o filmleir çekmişler, şimdi de biz izlemek içn biraz maharet göstermeliyiz galiba :)

selamlar...

paprika dedi ki...

Türk filmi sevenlere ben de her pazar 21.10 da yayınlanan sine-masal kuşağını tavsiye ediyorum.Bu hafta Filiz Akın ve Tarık Akan'ın oynadığı Memleketim filmi var.Çekildiği döneme göre farklı bir konu işlenmiş okuduğum yorumlara göre.Ayrıca kadrosu da çok geniş.Az sayıda film çeviren Yeşilçam'ın yakışıklılarından Cemil Şahbaz da oynamış :)

çilek dedi ki...

çok teşekkürler paprika, sinemasal'ın ayrıntısını görememiştim ben. memleketim filmi çok değişik bir çalışma gerçekten.
Cemil Şahbaz :) sinemamızın uzay yolu has kaptanı :)ne yapıyor acaba şimdi?