7 Aralık 2007

Dikkat ! Konuk Yazar

Çilekcanlar, blogumun bu akşam bir misafiri var; Sinematurk sitesinde Yasa rumuzu ile yazan değerli arkadaşım, Rıfat Ilgaz'ın muhteşem eseri Hababam Sınıfı ile ilgili duygu ve düşüncelerini aktarıyor. Sanırım sorusunda çok haklı; Hababam sınıfı bizim okulda olmasın ? :))


HABABAM SINIFI BİZİ
M OKULDA MIYDI?


    Bu soru İstanbul'daki tüm liselerde (ki o zamanlar parmakla sayılırdı ); bir okul efsanesi gibi konuşulur dururdu.Genelde liseler yatılı olduğu için kitaptaki olaylar özdeşleştirilir , kahramanların isimlerinin değiştiği , aslında Kel Mahmut şu hocaydı filan şeklinde hikayeler ortaya çıkar, zamanla en kuşkulu olan bile "belki de" diyerek inanmaya başlardı.İşin iginç tarafı bu durumun bir çok okulda da aynı olduğudur.


    Hababam sınııfıyla ilk defa karşılaşmam 69-70 yılında kasabamıza gelen bir tiyatro grubunun oyunu sergilemesiyle olmuştur.Daha önce seyrettiğimiz genelde C.Fehmi Başkut'un oyunlarından sonra şoke olmuştuk.Müthiş güldüren bu oyun bizi çok mutlu etmişti.

    Yıllar sonra sanırım 75 yılında ablamla sinemaya gidecektik o zaman Kadıköy Altıyol'da Efes Sineması vardı.Şimdi bir çoğu gibi iş hanı oldu.Bu sinemada Hababam Sınıfı'na girdik yine müthiş bir komedi; salon kahkadan kırılıyordu.O esnada ön taraftan "Yangın var"diye bir çığlık bütün salonu bir anda panik havasına soktu.Kaçışmalar sonrasında yangın olmadığı ,birinin gülmekten aşka gelip şaka (!) yaptığı ortaya çıktı. Bu kişi biraz tartaklandıktan sonra dışarı atılmıştı.Hala bu filmi gördüğümüzde bu olayı hatırlarız.

    Hababam Sınıfı bizim okuldaydı efsanesi filmin çekildiği yıllarda okuduğum Haydarpaşa Lisesi'nde de vardı.O yıllarda filmde olduğu gibi metal kısmı kalın borulardan oluşan ve eğik sıralar vardı.Yine filmdeki gibi kravat takılmaz , aynı tip ceket pantolon giyinmezdik.Tuvaletlerde bol bol sigara içilirdi.Bütün bu benzerlikleri gördükten sonra iyice inanmıştık bizim okulda olduğuna.

    Yıllar sonra Rıfat Ilgaz'ın kızı Yıldız Hanımla aynı kurumda çalışma imkanı bulduğumda bu soruyu ona sormuştum: "Hababam bizim okulda mıydı ?" O da herzamanki nezaketiyle bu soru çok sorulmuş olacak ki ; gülümseyerek "Hayır, bir çok okuldan alınmış olaylardan... ama abim Haydarpaşa'da yatılı okumuştu onun da anılarınddan faydalanmıştı babam " dedi ekleyerek. Böylece efsane son bulmayacaktı bende: "Acaba Hababam bizim okulda mıydı?

    (Teşekkürler Yasa paylaşımın için)

14 yorum:

Şehzade Ali dedi ki...

"Bilmemne kasrı" diye biliyorum ben ama?..

çilek dedi ki...

Neredeki kasırdır acep ? Hem neden kasır ?

Şehzade Ali dedi ki...

Adile Sultan Kasrı, gugıldan aratınca buldum tam adını.Neden orda bilmiyorum ama.

çilek dedi ki...

Hee şimdi anladım... Hababm sınıfının çekildiği yerden bahsediyorsun galiba ? doğru muyum ?
ben kandilli kız lisesi diye biliyordum...

Şehzade Ali dedi ki...

Evet ondan bahsediyorum =) belgeselinde izlemiştim cnn turk'de olması lazım.

çilek dedi ki...

kapişşş :)
ama ben kandilli kız lisesine gitmiştim, mahmut hoca'nın merdivenlerde dikildiği o sahne vardır ya hani... gördüm ben orayı...

Şehzade Ali dedi ki...

Belki farklı bölümleri farklı okullarda çekmişlerdir.Saçma bi teori oldu ama olabilir belki =)

çilek dedi ki...

vallahi Türk sinemasının yoktan var edişleirni düşündükçe neden olmasın diyorum :)
o zaman şimdi ortaya bir soru atayım: izcilik maceraları nerde geçiyordu acaba?
bire on koyuyorum: belgrad ormanı :P

Şehzade Ali dedi ki...

İsmail Hakkı Hatıra Ormanı =)

çilek dedi ki...

ora nere yaa :))

Şehzade Ali dedi ki...

bilmem salladım =)

çilek dedi ki...

kel mahmut fidanlığı diyeyim o zaman ben de :)

Şehzade Ali dedi ki...

O da olur, hatta senin dediğin olsun =)

Unknown dedi ki...

yok :) endişem o ki şimdi biri tutar der ki "var abicim kel mahmut fidanlığı var tabii" :)
saoalsın:))